Как парламентът прие квадрата "Не подкрепям никого" в бюлетината


Гласуването е граждански дълг, тоест задължително, като санкцията е заличаване от избирателния списък на всеки негласувал на два поредни еднакви избора, но с възможност за възстановяване на правата. 

Затова се въвежда квадрат в бюлетината "Не подкрепям никого" за тези, които не желаят да гласуват за даден кандидат или листа. Тези бюлетини се приемат за действителни, но не участват при определянето на 4-процентната бариера за влизане в парламента, 1-процентовата бариера за получаване на партийна субсидия, разпределението на мандатите за Народното събрание и общинските съвети, както и при първия тур за избор на президент и на кмет.

Това са част от последните промени в Изборния кодекс, който е в действие в момента. Те бяха приети на поредица извънредни и дълги заседания на правната комисия през пролетта. Конкретните изменения, с които се въвежда задължително гласуване и следствието му квадрат "Не подкрепям никого" в бюлетината, бяха гласувани на две инфарктни заседания.

Едното се проведе на 19 април, продължило над 14 часа, включително с прекъсване за прослушване на аудио записа, воден за стенограмата на заседанието, точно заради спор между депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок какво е прието за "Не подкрепям никого".

Другото - на 28 април, ден преди великденската ваканция, на което се приеха промени във вече гласуваните членове пак за същата опция. От него няма стенограма, което нарушава правилника на Народното събрание. Има само доклад със задна дата, в който се въвежда спорната норма, която за някои дори е противоконституционна - гласовете "Не подкрепям никого" да определят активността, но да не се отчитат реално.

Кой предложи първи квадрата?

Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия.

Къде го предложи?

Дори и той да отрича, дори и премиерът Бойко Борисов да твърди, че идеята била на Реформаторския блок - в стенограмата от 19 април Кирилов е първият повдигнал публично темата. Та "шареното пиле" се казва Данаил Кирилов, а не някой от министрите и депутатите на Реформаторския блок.

Защо го предложи?

С квадрата се дава възможност тези избиратели, които не искат да подкрепят даден кандидат или листа, но са задължени от закона да гласуват под угрозата на глоба 50 лева, както искаше Патриотичния фронт, или стимули - по идея на ГЕРБ, да упражнят правото си на глас.

Впоследствие санкцията се измени - пак по идея на Кирилов, в заличаване от избирателния списък след негласуване на два поредни еднакви избора. Например, негласували на следващите два избора на държавен глава, ще бъдат премахнати от списъка за 2026 г., но ще могат да се добавят по всяко време.

Така не се прие реална санкция. Причината - и самите вносители нямат полза от истинско задължително гласуване, защото при него малките партии и коалиции, каквато и е Патриотичният фронт, най-вероятно няма да са представени в парламента. Иначе за пред избирателите говореното, че със задължително гласуване намаляваш тежестта на ДПС, звучи истински патриотично.

Какво се въвежда?

Първо, вариантът на ГЕРБ предвиждаше бюлетините с "Не подкрепям никого" да бъдат действителни и да се отчитат при броенето, въпреки че на заседанието открито се говореше, че това не е протестен вот и реално заменя празните, задрасканите и подадените нарочно недействителни бюлетини.

"Въпросът е, че има квадратче "не гласувам за никого". Избирателят не зачерква това квадратче, а зачерква цялата бюлетина", казва главният експерт към правната комисия Ива Митева по време на заседанието от 18 април. Тоест вотът не е действителен по принцип.

Данаил Кирилов на същата сбирка в спор по темата с депутата от БСП Чавдар Георгиев казва: "Защо? Това също е вот. За да имаме не 400 000 недействителни бюлетини, а да имаме 600 000 недействителни бюлетини. Кое е недействителното? Избирателят е отишъл, спазил е всички изисквания, гласувал е."

Какъв е проблемът?

С приемането на гласа за действителен се появи казус, повдигнат на заседанието от депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ). С приемането на бюлетините с отбелязано "Не подкрепям никого" за действителни те биха увеличили 4-процентната бариера за влизане в парламента. Затова - докато заседанието беше водено от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, която четеше бързо предложенията за законови промени, по принцип беше прието тези гласове да не влияят на бариерата.

Това не се хареса на Кирилов, който малко по-късно се върна в залата. Стигна се до спор с Делчев и до близо едночасово прекъсване на заседанието, за да се прослуша аудио записа, воден за стенограмата. През цялото време се водеха спорове и разговори в кулоарите. На 12-ия час от заседанието - около 20 ч., се установи, че действително е прието по принцип предложението на Делчев. Затова Кирилов поиска от него да предложи конкретен текст. Така и стана, но предложението на реформатора беше отхвърлено.

В крайна сметка се прие бюлетините с "Не подкрепям никого" да участват във формирането на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, както и при 1-процентовата бариера за получаването на държавна субсидия. Така по-малките партии трудно биха били представени в парламента и вероятността депутати да имат само първите три-четири партии и коалиции става голяма. Политическата сила с най-много гласове може да постигне по-лесно и без да има 50% от гласовете за себе си пълно мнозинство. Просто 240 мандата ще се разпределят между по-малко на брой партии и коалиции.

На това заседание не се повдига въпрос гласовете "Не подкрепям никого" да не се отчитат при президентските и местните избори. Темата и предложенията са да има изключение само за парламентарния вот.

Как се стигна до действащото в момента правило?

Последваха совалки между парламентарните групи в мнозинството. Дори и срещи с участието на Бойко Борисов, на които се стигна до компромисния вариант все пак бюлетините с "Не подкрепям никого" да не влияят на бариерата на парламентарните избори. Пак не се споменават и обсъждат вота за държавен глава и за кметове и общински съвети.

И така до 28 април. Последният ден от окончателното гласуване на поправките в пленарната зала. Бърза се, защото от следващия ден започва великденската ваканция, а целта на ГЕРБ беше приключване на темата и гласуване на всички поправки в Изборния кодекс.

Изненадващо в пленарната зала Данаил Кирилов постави на гласуване нов доклад - допълнителен, за който твърди, че е бил приет от правната комисия сутринта в кабинета на зам.-председателя на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ). Но други членове на комисията нямат такъв спомен. Но пък доклад от непровелото се заседание има, с дата 27 април, и в него се предлагат две ключови промени, по които се е постигнало съгласие с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Едната е въвеждането на лимит до 35 секции на страна за гласуването зад граница, след като първоначално беше прието това да може да става само в дипломатическите представителства. Това доведе до протести на българи в чужбина и търсене на ново решение. Първото все пак беше предложено с цел намаляването на възможността за гласуване в Турция и оттам по-малко гласове за ДПС. Но така се създават проблеми и за останалите страни с големи български диаспори. Сега - дни преди президентските избори, и 35 секции се оказаха малко за Великобритания, САЩ, Турция и Германия.

Втората - за отчитането на "Не подкрепям никого". Постигнато е съгласие те да не влияят на бариерата за влизане в парламента.

Докладът се появява за кратко в сайта на Народното събрание. Изчезва след минути и така само вече отворилите го журналисти и депутати виждаха съдържанието му. Вниманието е насочено към секциите в чужбина, защото това беше последният спорен момент между управляващите. По-малко внимание се отделя на "Не подкрепям никого", а всъщност в този доклад за първи път се появява отпадането на отчитането на тези бюлетини и за президентските избори, и за местния вот.

Скрийншот от сайта на парламента от 11.15 ч., 16 октомври. Това е страницата, където трябва да се публикуват стенограми от заседанията на правната комисия. Стенограма от заседанието, на което се прие сегашният вариант на квадрата "Не подкрепям никого", няма. То се проведе на 28 април.
Тука има, тука нема заседание

Заради внасянето на доклад от непровело се заседание на правната комисия, опозицията предизвика скандал в пленарната зала. Заседанието е прекъснато след "безредици в пленарната зала" - по думите на председателя на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ, сега кандидат за президент.

Искането на опозицията е да се проведе заседание на правната комисия, където да се обсъди новия доклад. На него единствено се обсъждат внесените промени за секциите в чужбина, но не и за "Не подкрепям никого". Вероятно на никого не е направило впечатление, че предложението е разширено и вече не засяга само 4-процентната бариера.

Но доказателства от дебата няма - стенограма от нареченото от опозицията "криминално заседание" на правната комисия няма, което е нарушение на правилника на парламента. Единствената загадка остава - кой допълни доклада? Най-вероятно някой експерт в бързината е уеднаквил методиките за всички избори, без да се замисли за последствията. А и умората у всички, замесени в поправките, беше огромна заради бързането и безкрайните бързи промени в последния момент, писани на коляно.

Има ли драма?

Според мен не. През последните няколко дни - месеци след незабелязаното приемане на промяната в този вид, се твърди, че на президентските избори кандидатът, получил най-много гласове, има по-голяма вероятност да победи още на първи тур. Конституционното изискване е 50 процента от действителните гласове да са подадени за него, както и над 50 процента активност.

Реално "Не подкрепям никого" участват във формирането на активността, но не се отчитат за кандидатите. Първо, за някои това е в разрез с Конституцията, и второ - целта била кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева да победи без балотаж.

До момента обаче нито един президент не е бил избиран още на първи тур, защото не е имало над 50% за един от претендентите. Дори и Петър Стоянов. Вероятността сега да стане е малка. А ако стане, означава, че кандидатът е получил 50 процента подкрепа от всички гласували за кандидат. А точно такъв е и духът на конкретната норма в Конституцията, писана доста преди измислянето на новия квадрат в бюлетината.

Проблемът е друг - въвеждането на задължително гласуване, или полузадължително гласуване. Квадратът "Не подкрепям никого" е пряк резултат от желанието на някои партии да се изкарат пред избирателите като борци срещу ДПС. Промени, насочени конкретно срещу някоя партия, не е законотворчество, а глупост. Затова и гласуването в последния момент на поправка против Цецка Цачева ще е глупост. Все пак законите не са бухалки за политическа саморазправа - те трябва да въвеждат философия.

Георги Марчев

Коментари

Популярни публикации