Шокирващо!1! В бездъние сме

Отказвам да мълча, защото било прието "да не се говори против колеги". Отказвам дори да ги наричам колеги
- що за журналист ще публикува минути след самозапалване на жена пред президентството заглавието: "ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Кой подхвърли кибрит на ГЕРБ на метър от горящата жена? Има ли сценарий за отклоняване на вниманието? Отзад ли са Радан, банкер и съпругата на бивш премиер?" и накрая да му тури и "(обновена)". Или "Жената-факла е фотограф"...

Отказвам да мълча, когато вече няма принципи. "Търча, търча, търча... и нищо не съм свършила", заключи парламентарна репортерка в обобщение на деня си, оня ден. И е права, макар и не в нейния смисъл. Ако не-дай-си-Боже попаднеш пред търчащи към Бойко Борисов тълпи от журналисти, нищо чудно да загинеш, помлян от микрофоно- и диктофоно-държачки.

Отказвам да мълча пред опитите на колеги от големи вестници да ме убедят, че журналистиката трябва задължително да продава влиянието си - не за реклами, а на някой с много пари. "Защото така винаги е било", казват. И затова напълно по собствено желание да продават цялата си съвест.

Отказвам да мълча, защото все по-често отбивам въпросите на нови познати какво работя. Срам ме е. Не, направо ми се иска да не работя това. Да не ме разпитват за кого работя, за коя партия, за кой олигархичен кръг, квадрат или трапец. Мамка му, няма журналистика - с малки изключения. Има жълта политика, която обожава да се чете в жълта преса, собственост на жълти хора с огромни копнежи да притежават.

Отказвам да мълча, когато журналистиката на "шокирващите новини" иска да завземе всичко и всички. Иначе утре ще се събудим на място, което не искаме. Място, където ще има повече готови да снимат как жена изгаря, вместо да помагат в изгасяването на тялото й.

* шокирващо е от сайта "Не!Новините", употребено като ирония на "ексклузивните новини".

Георги Марчев

Коментари

  1. Хората нямат доверие в идващата власт и в този, който я олицетворява. Обществото е разделено, разкъсвано и няма как да пропусна-бедно и отчаяно. Икономиката буксува 5поредна година... Доверие трябва да се изгражда, защото кредитът надоверие е изчерпан за цялата политическа класа. Изграждането на доверие е много бавен и много труден процес. Особено в разделено общество. С различни групички, насъскващи умраза! Системен разпад на държавността. Дали това е повече причина, или фон на самозапалванията. От къде да се започне-в Сърбия депутат бе осъден на година и половина за гласуване с чужда карта.-налагане на закона-на всяка цена, за всички

    ОтговорИзтриване
  2. Дано станете повече отказващите се!
    Ако истинските журналисти сами не посочат уродливото/ите в редиците на всички, кичещи се с тази професия, няма кой друг да го направи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации